Gestoeld op eenvoud

Mijn beelden in staal zijn afgeleid van de klassieke stoelvorm: vier poten, een zitvlak en een rugleuning. Een eenvoudige, heldere vorm die we direct herkennen en die zo vanzelfsprekend is dat we er zelden bij stilstaan. Een stoel is om te zitten, een gebruiksvoorwerp, niet meer dan dat.

De stoelen overtuigen als sculpturen. Ik ga uit van de eenvoud van die overbekende vorm, maar transformeer ze tot spannende verkenningen van vlakken en lijnen, richting en beweging. De toeschouwer herkent ze direct als stoelen, maar op hetzelfde moment realiseert hij zich al dat ze niet bedoeld zijn om op te zitten – ze vertellen heel andere verhalen.

Ze hebben een zekere robuustheid. Sommige staan overeind, stevig op de grond. Andere zijn juist asymmetrisch en uit balans, weer andere lopen zelfs weg.

Net als mijn eerdere werk hebben ze iets architectonisch -- architectuur waarin lijnen verspringen en ruimtes ontoegankelijk zijn, en waarin steeds een spanning heerst die nieuwsgierig maakt en ervoor zorgt dat je blijft kijken.

Coby Brinkers

beeldend kunstenaar